VAROITUS: Sähköisissä joulutervehdyksissä piilee suuret tietoturvariskit

D-Fence 18.12.2014

Harkitsematon klikkaus pilaa monen joulunpyhät, kun ystävältä tai yhteistyökumppanilta saatu sähköinen joulukortti asentaakin tietokoneelle haittaohjelman. Tietoturvayhtiö D-Fence muistuttaa valppaudesta joulun alla.

Joulu on muistamisen mutta myös kyberrikollisten juhla-aikaa. Haitallisen sähköpostiliikenteen määrä kasvaa selvästi ennen joulua, ja virukset ja muut haittaohjelmat vaanivat joulunviettäjiä verkossa.

”Käsittelemme 8 miljardia sähköpostia vuodessa, ja siitä määrästä on karmaiseva osuus haittaviestejä ja muuta roskapostia. Joulun aikaan haittaliikenteessä on selvä kasvupiikki”, kertoo tietoturvayhtiö D-Fence:n johtaja Juha Oravala.

Joulu kuten muutkin juhlat ja tapahtumat tarjoavat roskapostittajille ja tietojen kalastelijoille hyvä tilaisuuden. Ihmiset ovat lomamielellä ja käyttäytyvät rennosti myös verkossa.

Esimerkiksi sähköpostitse välitettävät joulutervehdykset voidaan naamioida niin, että ne näyttävät tutun lähettämältä. Kun pahaa aavistamaton vastaanottaja avaa viestin sisältämän kuvan tai linkin, virus alkaa tehdä tuhojaan.

”Välillä täytyy oikein nostaa hattua rikollisten luovuudelle. Kaikki keinot on käytössä ihmisten kiusaamiseksi ja huiputtamiseksi. Pirullisimpia ovat tietenkin viestit, jotka näyttävät kaverin lähettämältä mutta joista on joulumieli hyvin kaukana”, Oravala toteaa.

Haittaohjelmat aiheuttavat lievimmillään vain ajanhukkaa, mielipahaa ja ylimääräistä vaivaa, kun saastuneita järjestelmiä yritetään puhdistaa. Pahimmillaan tietomurto voi johtaa esimerkiksi yrityksen koko asiakaskannan tai luottokorttitietojen leviämiseen. Yksityisten ihmisten identiteettivarkaudet ovat arkipäivää ja moni pääsee taitavien huijausten ansiosta eroon säästöistään.

”Pidä laitteesi suojattuna asianmukaisilla torjuntajärjestelmillä. Hyvä suojausjärjestelmä on sellainen, ettei se edes salli inhimillistä erehdystä. Kun ei voi klikata, ei voi tyriä. Käyttäjä kun itse tuppaa olemaan suurin tietoturvariski”, valistaa Oravala.

”Suhtaudu terveen epäilevästi kaikkeen normaalista poikkeavaan sähköpostiin. Älä klikkaile mitä sattuu. Älä myöskään lataa mitään liitteitä, jos et ole aivan varma lähettäjästä ja viestin turvallisuudesta.”

Lue myös

Keskeisimmät sähköpostiuhat 2017

Kyberturvallisuuskeskus on määritellyt kaksi keskeisintä sähköpostiuhkaa:.

Julkaistu 18.12.2014
Päivitetty viimeksi 380 päivää sitten

Lue lisää
Roskapostikansio kuuluu museoon

– ”Moi! -Kuule, menen suoraan asiaan: miltä se meidän tarjouspyyntö tuntui?”.

Julkaistu 18.12.2014
Päivitetty viimeksi 380 päivää sitten

Lue lisää