Mainsleaze – roskapostiksi kutsutaan posteja, jotka usein ovat Suomessakin laillista sähköpostisuoramarkkinointia.

Mainsleaze on useissa tapauksissa kuitenkin SAAJALLEEN roskapostia ja siten ”ei-haluttua” viestintää.

Itse tilattua?

Mainsleaze-roskapostia kutsutaan myös ”itse tilatuksi” postiksi: vastaanottaja on käyttänyt omaa sähköpostiosoitettaan kirjautuessaan johonkin verkkopalveluun ja palvelun käyttöehdoissa on voinut olla maininta, että tietoja voidaan luovuttaa ”suoramarkkinointitarkoituksiin” tai vastaaviin, tai vastaanottaja on unohtanut poistaa ruksin ”kyllä kiitos” -laatikosta.

Tämän seurauksena osoitteeseen alkaa kasvavassa määrin valumaan erilaista kohdennettua markkinointiviestintää kaupitellen ihan kaikkea maan ja taivaan välillä.

Torjunta

Näin mainittua markkinointiviestintää päästään toteuttamaan legitiimeistä IP-osoitteista, tunnetuista hyvämaineisista lähettäjistä. Seurauksena on, että mikään torjunta ei voi niitä luotettavasti tunnistaa roskapostiksi ja varteenotettavaksi vaihtoehdoksi jää lähettäjien estolistaaminen vastaanottajilta saatujen postien headertietojen perusteella.

Nykyinen voimassa oleva lainsäädäntö mahdollistaa Suomessa yllä kuvatun kaltaisen markkinointiviestinnän, on paras keino ennaltaehkäisy: käyttäjien kannattaa avata gmail- tms. osoite, jota sitten käyttää verkkopalveluiden yhteydessä.

GDPR:n voimaantulon myötä ”poistakaa minut postituslistalta” (unsubscribe) -linkkiä painamalla on tehokas tapa torjua tämänkaltaiset sähköpostit.